Skip to content
INTEGRÁLT NAPPALI SZOCIÁLIS INTÉZMÉNY Pécs, Felsőbalokány u. 1./F +36 (72) 534-876 info@inszi.hu
demens-nappali-szolg

A Nyugdíjasházi és a Littke József utcai Idősek Klubja demens személyek nappali ellátását is biztosítja, kiscsoportos formában, az idősek klubja részeként. Igénybe vehető: bármely olyan szellemi hanyatlással járó betegség esetén, amelyet szakorvos megállapított.

A demens személyek nappali ellátása biztosítása során alapvető célunk, hogy a foglalkozások elősegítsék az ellátottak meglévő képességeinek megőrzését, a lehetséges mértékig fejlesztését,  esetleg a már elmaradt képességek újbóli felszínre hozását a különböző fejlesztési programok segítségével. Mozgás-, zene-, tánc-, játék-, biblio- és művészetterápia segítheti a fejlesztési programokban résztvevőket.

Szolgáltatások

  • egyéni foglalkozások (egyéni gondozási terv, mentálhigiénés állapotfelmérés alapján)
  • csoportfoglalkozások
  • szakszerű gondozói felügyelet
  • étkezés, szükség esetén diéta biztosítása
  • testi egészség megőrzése, rehabilitáció segítése szakképzett gyógytornász segítségével

Az idősek állapotának megőrzése, a meglévő szellemi képességek megtartása illetve részleges javulása révén elkerülhető a bentlakásos intézménybe kerülés. Ez az ellátási forma nagymértékben szolgálja a hozzátartozók tehermentesítését, a klubban biztonságban tudhatják családtagjukat.

A klub szolgáltatása étkezés nélkül térítésmentes, étkezéssel jövedelemtől függően személyi térítési díj köteles.

Nyitva tartás

  • A Nyugdíjasházban a hét minden napján: 07.00 órától 19.00 óráig

  • A Littke József utcai Idősek Klubjában hétfőtől – péntekig: 07.30 órától 15.30 óráig

demens-nappali-szolg-02

Mi a demencia?

A demencia olyan egyre fokozódó memóriazavar, amelyhez a magasabb szellemi, intellektuális képességek romlása és pszichés tünetek egyaránt járulhatnak. E tünetek problémát okozhatnak a beteg mindennapi életében s egy megelőző, magasabb teljesítmény romlását jelenthetik.

A betegség előrehaladtával az érintett állandó felügyeletet igényel, otthonában már nem hagyható magára. Mindennapi tevékenységeiben (étkezés, öltözködés,WC használat) egyre több segítségre szorul. Mindez a családok számára komoly kihívást jelenthet.

A demencia-esetek 90 százalékának hátterében Alzheimer-kór vagy az agyi keringés zavara áll. A segítségnyújtásban a célunk a demenciával küzdő ember és családja számára nyújtott komplex ellátás.

A demencia korai tünetei

A demencia különbözően hat az emberekre, nincs két egyforma kórtörténet. Vannak gyakori tünetek, melyek mindegyike fontos jelzés lehet a betegnek vagy környezetének.

Memóriazavar: A rövid távú memória hanyatlása a leggyakoribb korai tünet, amit a feledékenységtől az különböztet meg, hogy a feledékeny ember emlékszik az elfelejtett dolgokkal kapcsolatos egyéb tényekre. A régi dolgokra sokáig kiválóan emlékezhet a beteg!

Automatizmusok megakadása: A demens betegek gyakran nehezen tudják elvégezni azokat a megszokott, mindennapi tevékenységeket, melyeket azelőtt gondolkodás nélkül, szinte automatikusan megoldottak.

A nyelvi kifejezőkészség zavarai: Bárkivel előfordul, hogy keresi a megfelelő szót, a demens beteg azonban gyakran az egyszerű szavakat is elfelejti, vagy más szavakat használ helyettük, ettől írása és beszéde érthetetlenné válik.

Időbeli és térbeli dezorientáltság: A demens beteg ismerős környéken is eltéved, elfelejti, hogy éppen hol van, hogyan került oda és hogyan kell hazamennie. Időzavara odáig terjedhet, hogy összekeveri a nappallal az éjszakát.

Hibás, vagy csökkent ítélőképesség: Előfordulhat, hogy a demens beteg nem megfelelően öltözik, hideg napokon kevés ruhát ölt, míg nagy melegben feltűnően túlöltözik.

A figyelem hanyatlása: A demens betegnek például nehézséget okoz egy egyszerű beszélgetés követése, elfelejti, hogy a számlákat be kell fizetni…

Tárgyak rossz helyre tétele: szintén bárkivel előfordul, hogy nem a megszokott helyére teszi, a dolgait, ám a demenciában szenvedő beteg feltűnően szokatlan helyekre teheti a tárgyakat. Ezzel függ össze nem ritkán a meglopatásos téveszme.

A demencia kialakulását gyakran kíséri a kedélyállapot vagy a személyiség megváltozása, a szokatlanul hirtelen hangulatváltások éppúgy előfordulhatnak, mint a korábbinál fokozottabb érzelmesség vagy éppen az ellenkezője, a tőle megszokottnál kevesebb érzelem. A családtagok, a beteg környezetében élők megfigyelhetik, hogy a beteg gyanakvóvá, ingerlékennyé, szorongóvá, izgatottá vagy éppen apatikussá válik. Nem ritka a paranoiditás(vádaskodás, üldöztetés). Gyakori tünet a kezdeményezőkészség, az érdeklődés elvesztése, a demens beteg idővel nagyon passzívvá, esetleg aluszékonnyá válhat.

Korai felismerés – lassítható hanyatlás

A demenciához vezető okok korai felismerése és kezelése azért fontos mert a betegség néhány formájában a hanyatlás lassítható, a tünetek csökkenthetők.

Nem csak a kezeléshez vezető út miatt fontos a korai felismerés, hanem azért is, mert lehetőséget ad a családnak a jövő megtervezéséhez, ha kell, az addig megszokott életmód fokozatos átalakításához.

Back To Top